Naš gost
V oddaji Naš gost smo tokrat gostili glasbenika, publicista in glasbenega urednika na Radiu Trst A. Aleksi Jercog je zamejski Slovenec, čigar delo poznajo mnogi ljubitelji glasbe bratov Avsenik. Avtor štirih knjig in dokumentarnega filma o Avsenikih je uredil knjižni katalog Avsenikove glasbe, po naročilu Mladinske knjige pa napisal tudi biografijo Slavka Avsenika. Njegova obsežna študija o zgodovini harmonike je bila objavljena v Italiji in je postala učbenik za izpit splošne kulture harmonike na italijanskih konservatorijih. Kot izvrsten harmonikar je igral pri različnih zamejskih ansamblih, nekaj let ima tudi svojo zasedbo. Za leto, v katerem praznujemo 70 let Avsenikove glasbe, je gotovo pravi sogovornik.
Naš gost
V oddaji Naš gost smo tokrat gostili glasbenika, publicista in glasbenega urednika na Radiu Trst A. Aleksi Jercog je zamejski Slovenec, čigar delo poznajo mnogi ljubitelji glasbe bratov Avsenik. Avtor štirih knjig in dokumentarnega filma o Avsenikih je uredil knjižni katalog Avsenikove glasbe, po naročilu Mladinske knjige pa napisal tudi biografijo Slavka Avsenika. Njegova obsežna študija o zgodovini harmonike je bila objavljena v Italiji in je postala učbenik za izpit splošne kulture harmonike na italijanskih konservatorijih. Kot izvrsten harmonikar je igral pri različnih zamejskih ansamblih, nekaj let ima tudi svojo zasedbo. Za leto, v katerem praznujemo 70 let Avsenikove glasbe, je gotovo pravi sogovornik.
Svetovalnica
Z Lucijo Pinterič, višjo koordinatorico za področje kakovosti kmetijskega svetovanja in razvoja na področju psihosocialne podpore na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, bomo govorili o psihosocialni podpori za kmete.
Pogovor o
V luči zaostrenih varnostnih razmer smo, pogledali na nekatera vojna žarišča, zlasti v Gazo in Ukrajino, spregovorili smo o vlogi velesil, njihovi spreminjajoči se moči glede na gospodarski in vojaški položaj, pa tudi sprejete politične odločitve. Gosta bosta predavatelj na Fakulteti za uporabne družbene študije Univerze na Primorske dr. Bogomil Ferfila in upokojeni dolgoletni diplomat dr. Božo Cerar.
Komentar tedna
Kaj sta publicistka in obrtnik, Polonca in Tomaž Sokol spoznala v pogovorih in pregovarjanjih z umetno inteligenco? Je pristranska ali išče resnico? Ji lahko polno zaupamo? Kakšna je naša vloga pri vsem tem?
Kmetijska oddaja
Najprej ste lahko slišali pregled najbolj aktulanih novic kmetijskega področja, v osrednjem delu pa smo govorili kako se spopasti z aktualnimi izzivi reje drobnice in goveda, v času po epidemiji modrikastega jezika, predvsem pa, kako črede živali, ki bodo ostale, v kratkem času spraviti v čim boljšo kondicijo pred začetkom spomladanskega cepljenja.
Naš gost
Na praznik sv. Frančiška Asiškega smo gostili brata frančiškana, dolgoletnega župnika župnije svetega Antona Padovanskega na Viču v Ljubljani, kamor se je letos kot župnik tudi vrnil, vmes pa je kot provincial vodil slovenske frančiškane, patra Marjana Čudna. Prisluhnite, kako Frančiškova karizma nagovarja tudi danes.
Kulturni utrinki
Vokalna skupina Oktet In spiritu iz Vojnika začenja danes veliko koncertno turnejo pri Slovencih v Argentini. Naslov turneje je ODMEV DOMOVINE POD JUŽNIM KRIŽEM. O tem smo se pogovarjali s pevcem zasedbe Anžejem Gračnerjem.
Komentar tedna
Kaj sta publicistka in obrtnik, Polonca in Tomaž Sokol spoznala v pogovorih in pregovarjanjih z umetno inteligenco? Je pristranska ali išče resnico? Ji lahko polno zaupamo? Kakšna je naša vloga pri vsem tem?
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Kako pripraviti kremno špinačo ali blitvo, je vprašala poslušalka. Lahko jo pripravimo za omako ali prilogo, pravi sestra Nikolina. Špinačo očistimo in jo manjšo količino blanširamo - damo v vrelo vodo za 2-3 minute in vmes obrnemo. Poberemo na cedilo in splaknemo z mrzlo vodo, nato lahko blanširamo še drugo polovico špinače, če ni šla vsa v lonec. Vedno blanširamo manjšo količino, da bi se čim prej blanširala in s tem čim več ohranila dobrih snovi. Nato jo zrežemo ali zmiksamo. Če bomo delali omako, tako špinačo damo na prepraženo čebulo. Ta daje dober okus, dodamo tudi malo česna. Solimo in popramo, dodamo še mleko in kislo smetano. Med špinačo in blitvo pri pripravi ni velike razlike, pove sestra Nikolina, ima pa vsaka svoj okus in aromo.